Teatteri


(Päivitetty 1.10.2023)

Höljäkän kylän teatteriharrastus lähti uuteen nousuun 1990-luvulla. Siitä lähtien nuorisoseuran teatterin kesäteatteriesitykset ovat muodostuneet yhdeksi Höljäkän kesän eittämättömistä tunnusmerkeistä ja kohokohdista. Esitykset pidettiin aiempina aikoina nuorisoseurantalon salissa, mutta niin näyttämö kuin katsomotilatkin osoittautuivat ajan mittaan ahtaiksi ja epäkäytännöllisiksi. Uuteen vaiheeseen siirryttiin 2000-luvun alussa, jolloin esitykset siirtyivät nuorisoseurantalon ulkoilmateatteriin, kunnes sekin osoittautui epäajanmukaiseksi, vaikka ulkoilmateatterin katsomo katettiin ja katsomoa laajennettiin useampaan otteeseen.

Niin Höljäkän nuorisoseura käynnisti keväällä 2011 suuren luokan rakennushankkeen uuden kesäteatterikatsomon ja esiintymislavan rakentamiseksi. Kesäkuussa 2012 valmistunut Höljäkkä Areena tarjoaa monipuoliseen käyttöön soveltuvat tilat. Siihen kuuluu osittain maanpinnan alapuolella oleva amfiteatterimainen katettu 400-paikkainen katsomo. Sen vastapuolelle on rakennettu kulissina ja esiintymislavana toimiva varastorakennus, jota esiintyjät voivat käyttää pukeutumis- ja lämpiötilana. Rakenteiden väliin jäävää aluetta voidaan käyttää esiintymislavana erilaisissa tilaisuuksissa ja muuna aikana esim. lentopallon, katukoripallon tai tenniksen pelaamiseen. Teatteriesitysten lisäksi Areenaa käytetään konserttien, yhteislaulutilaisuuksien ja erilaisten yleisötilaisuuksien järjestämiseen.

Teatteritoiminta on ollut Höljäkässä osin myös ympärivuotista, sillä kesänäytelmän lisäksi nuorisoseuran teatteri on esittänyt joulunäytelmiä, ja vuosina 2002-2004 on esitetty ohjelmallinen kokonaisuus "Höljäkän hurjat hirvipeijaiset". Osittain näytelmiä on esitetty myös tilausesityksinä kylän ulkopuolella.

Aktiivisia toimijoita on noin 30 henkeä, niin lapsia ja nuoria kuin varttuneempaakin väkeä. Teatteriharrastuksen vahvuudesta kertoo osaltaan juuri eri ikäryhmien mukanaolo. Varsinaisten esitysten lisäksi teatteritoiminta pitää sisällään myös puvustusta, lavastusta, musiikkia, ääni- ja valotehosteita ja moninaisia järjestelytehtäviä.

Viime vuosina Höljäkän teatteri on tullut tunnetuksi koko perheen-teatterina ja tällä tavoin erottunut perinteisestä kesäteatteritarjonnasta. Tämä linjaus tuli ohjaaja Tuula Heikuran mukaan alunperin näyttelijöiltä. Höljäkän teatterissa toimii näyttelijöinä useita lapsia ja nuoria tasavertaisesti aikuisten kanssa, mutta ikäänsä vastaavissa rooleissa.

Tuula Heikura valittiin joulukuussa 2016 vuoden ohjaajaksi Pohjois-Karjalassa tunnustuksena pitkäaikaisesta toiminnastaan Höljäkän teatterin ohjaajana ja teatteritoiminnan vetäjänä. Erityiskiitosta sai teatterin rohkea suuntaus koko perheen -teatteriesityksiin ja eri-ikäisten mukanaolo teatteritoiminnassa.Yleisöä vuonna 2013 avatulla Höljäkkä Areenalla.
Kuva Anneli Pulkkinen


Yleisöä Areenan katsomossa kesällä 2015.
Kuva Peter Laursen

Picture of the audience in Holjakka Outdoor Theatre
Yleisöä nuorisoseurantalon
ensimmäisessä ulkoilmateatterissa
Kuva © 2008 Marja Eskelinen


Höljäkän teatterin ohjaaja Tuula Heikura
Kuva Peter Laursen 2016

Tietoja nuorisoseuran teatterista ja näytännöistä antaa Tuula Heikura, puh. 050 4332402. Teatteritoiminnasta kerrotaan myös Höljäkän nuorisoseuran facebook-sivuilla.


Kuvia teatterin esityksistä

Näpsäyttämällä pientä kuvaa saat esiin useampia kuvia kustakin aiheesta.

Kuvia 2022 näytelmästä

Kuvia 2019 näytelmästä Kuvia 2018 näytelmästä Kuvia 2017 näytelmästä

Kuvia 2016 näytelmästä Kuvia 2015 näytelmästä Kuvia 2014 näytelmästä

Kuvia 2013 näytelmästä Kuvia 2012 näytelmästä Kuvia 2010 näytelmästä

Kuvia 2009 näytelmästä Kuvia 2008 näytelmästä Kuvia 2007 näytelmästä

Kuvia 2006 näytelmästä Kuvia 2005 näytelmästä Kuvia 2004 näytelmästä

Kuvia 2003 hirvipeijaisista Kuvia 2003 näytelmästä Kuvia teatterin kahviosta


Kuvia kesän 2023 näytelmästä "Vaahteramäen Eemeli"

Kesäteatteri esitti Astrid Lindgrenin rakastettuun lastenkirjaan perustuvan näytelmän Vaahteramäen Eemeli. Eemelin, tuon touhukkaan ja kekseliään pojanviikarin puuhien kautta tutustuttiin Vaahteramäen elämään. Tämän näytelmävalinnan myötä Höljäkän teatteri jatkoi jo tutuksi käyneellä koko perheen teatterilinjalla. Mainittakoon myös, että vuosi 2023 oli Eemelin juhlavuosi, sillä ensimmäinen Eemeli-kirja ilmestyi vuonna 1963. Näytelmä toteutettiin yhdentoista näyttelijän voimin, ja sen ohjauksesta ja sovituksesta vastasi Tuula Heikura.Palaa alkuun

Kuvia kesäteatterin kahviosta


Yleisöä Risto Räppääjä ja viiimeinen tötterö -esityksen tauolla
Kuva 2017 Peter Laursen


Kahvittelua ulkosalla
Kuva 2016 Peter Laursen


Kahvitarjoilua nuorisoseuran talon sisällä
Kuva 2016 Peter Laursen


Lippujono Röllin viimeiseen esitykseen kesällä 2013
Kuva 2013 Peter Laursen

Palaa alkuun