Kuvia kesän 2015 näytelmästä "Heinähattu, Vilttitossu ja Littoisten riiviö"

Höljäkän kesäteatteri jatkoi kesällä 2015 vakaasti ja vankkumatta koko perheen teatteri -linjalla, kun kesäteatterissa esitettiin Sinikka ja Tiina Nopolan samannimiseen kirjaan perustuva näytelmä Heinähattu, Vilttitossu ja Littoisten riiviö. Kirjailijasisaruksilta oli Höljäkässä aiemmin esitetty Risto Räppääjä ja viimeinen tötterö, joka sai maailmanensi-iltansa nuosisoseurantalon ulkoilmateatterissa kesällä 2010.

Näytelmäesityksestä kerrottakoon seuraavaa:

Konstaapelit Rillirousku ja Isonapa ovat ihmeissään, kun paikalle ilmestyy riiviö, joka heittelee vesi-ilmapalloja poliisien päälle. Johtolankana riiviön henkilöllisyydestä on vain lettinauha. Heinähattu ja Vilttitossu riitaantuvat, ja Kattilakosken perhettä uhkaa puhumattomuus. Naapurustossa asuvilla Alibullenin neideillä on tähänkin vaivaan terapiamuoto, joka otetaan heti käyttöön. Mutta kuka on Littoisten riiviö, ja saavatko poliisit riiviön kiinni?

Muutama sananen itse kirjasarjasta ja sen päähenkilöistä:

Heinähattu ja Vilttitossu ovat Kattilakosken perheen tyttäret. Heinähattu on tunnollinen ja kiltti tyttö, mutta räväkkä Vilttitossu saa usein yllytettyä isosiskonsa mukaan tempauksiinsa. Tyttöjen lisäksi Kattilakosken perheeseen kuuluvat Hanna-äiti ja Matti-isä. Kattilakoskien kanssa samalla kadulla asuvat Alibullenin neidit, Helga ja Halise, joiden luona Heinähattu ja Vilttitossu käyvät usein kylässä syömässä herkkuja. Tärkeitä henkilöitä kirjoissa niin kuin myös Höljäkän näytelmässä ovat myös poliisit Isonapa ja Rillirousku.

Nopoloiden kirjat on alunperin suunnattu lapsille ja myös Höljäkän näytelmää voi perusjuonteeltaan luonnehtia lastenteatteriksi. Mutta näytelmän juoni ja tapahtumat liikkuivat monella tasolla ja oikein oivallettuna se on nimensä mukaisesti koko perheen teatteria. Esitys sisälsi aimo annoksen yllättäviä käänteitä ja tilannekomiikkaa.

Höljäkän kesäteatterin esityksen ohjauksesta ja sovituksesta vastasi Tuula Heikura ja laulujen sovituksesta Sami Ehrukainen. Näytelmä esitettiin kahdeksan näyttelijän voimin, uutena avauksena se, että nuoria näyttelijöitä nähtiin pääosissa. Esityksiä oli yksitoista ja niitä kävi seuraamassa yhteensä noin 1.500 hyvinkin eri sukupolviin kuuluvaa katsojaa. Näin siitäkin huolimatta, että heinäkuun 2015 sää ei ollut kesäteattereiden puolella.


Heinähattu ja Vilttitossu tapahtumien pyörteessä
Kuva Peter Laursen 2015