Kuvia kesän 2018 näytelmästä "Kiljusen herrasväki"

Höljäkän kesäteatteri panosti kesällä 2018 klassikkoon, kun kesäteatterissa seikkaili Kiljusen perhe. Samalla teatteri jatkoi kiitosta ja huomiota saaneella linjavalinnalla, koko perheen -teatteriesityksillä.

Lyhyesti kuvattuna esityksessä ehdittiin kosketella niin Kiljusten vauhdikkaita seikkailuja kuin heidän kokemuksiaan kuninkuudesta: Kiljusen herrasväki saapui Höljäkän kesäteatteriin kertomaan ihmeellisistä seikkailuistaan, jotka johtivat jopa Kiljusten maastakarkoitukseen. Mitäpä tapahtuikaan, kun Kiljuset saapuivat Helsinkiin ja panivat sekaisin koko kaupungin? Siinä meni sekasorron partaalle niin Korkeasaari, Linnanmäki kuin ratikkaliikennekin. Tulihan isä-Kiljusesta myös kuningas, mutta kuinka kauan hän oli vallassa?

Näytelmän käsikirjoituksen oli Jalmari Finnen teosten pohjalta työstänyt joensuulainen teatteriohjaaja ja kirjoittaja Aino Kivi, jonka ohjaamana Kiljusen herrasväki esitettiin Joensuun kaupunginteatterissa vuonna 2014.

Höljäkän esityksen sovituksesta ja ohjauksesta vastasi Tuula Heikura. Esitys toteutettiin kahdeksan näyttelijän voimin. Kiljusen nelihenkistä perhettä lukuunottamatta näyttelijät esiintyivät monissa rooleissa, vaikkapa konstaapelista amerikkalaiseen diplomaattiin tai panostajasta lehmään. Yleisöä piti valppaana esityksen vauhdikkuuden lisäksi myös se, että näyttelijät "tunkeutuivat" myös katsomon puolelle ottaen yleisön mukaan tapahtumien kulkuun.

Esityksiä oli kaikkiaan yksitoista 1.7.-5.8. välisenä aikana ja sitä kävi katsomassa noin 1.300 Kiljusten ja Höljäkän teatterin ystävää. Viime kesiin verrattuna katsojamäärä jäi odotettua jonkin verran alhaisemmaksi kaiketi siksi, että Kiljuset eivät ole nykypolven nuorelle väelle samalla tavoin tuttuja kuin Rölli ja Risto Räppääjä.Kiljusen perheen esitys toteutettiin kahdeksan näyttelijän voimin
Tuula Heikuran ohjaamana.