Palvelut


(Päivitetty 6.9.2022)

Kylän virallinen ilmoitustaulu on nuorisoseuran talon pihassa (osoitteessa Höljäkäntie 82, 75990 Höljäkkä), pääsisäänkäyntiä vastapäätä.


Kylän ilmoitustaulu kuvattuna kesällä 2017
Kuva Peter Laursen

Alla oleva lista kertoo Höljäkän tarjoamista palveluista. Tarkempia tietoja antavat yhteyshenkilöt. Tietoja kannattaa tarkistaa myös netistä, esim. Nurmeksen kaupungin sivuilta.


Kesäkahvila ja kioski

Kesäkahvila on avoinna nuorisoseurantalolla teatteriesitysten ja muiden kesätapahtumien yhteydessä sekä kesätoripäivinä. Kesäkahvilassa on tarjolla kahvia, teetä, limsaa ja kahvileipää sekä jääteloä ja karkkeja. Myynnissä on myös erilaisia Höljäkkä-tuotteita ja vuonna 2012 ilmestynyt Höljäkkä-kirja.

Picture 06Pal17
Kuva 2006 Peter Laursen


Kylätori

Kylätoria pidetään keskikesällä nuorisoseurantalon pihapiirissä lauantaisin klo 11-13; päivämäärät kannattaa tarkistaa Ajankohtaista-sivustolta. Myynnissä on käsitöitä, lahjatarvikkeita, makeaa ja suolaista kahvileipää ja satokauden edetessä vihanneksia, juureksia ja marjoja sekä kirpputoritavaraa. Tarjonta vaihtelee myyjien ja satokauden mukaan. Torista vastaavat yhteisvoimin vaki- ja etähöljäkkäläiset. Uudet myyjät ovat lämpimästi tervetulleita perustamaan oman toripöydän. Tiedustelut: Leena Eskelinen, puh. 050 5341320 tai Ansu Jääskeläinen, puh. 040 747 3636.


Näkymä kylätorilta aurinkoisena heinäkuisena lauantaina.
Kuva 2011 Peter Laursen


Kesäteatteri

Höljäkän kesäteatteri esittää kokoillan näytelmän Höljäkkä Areenalla kesä-heinäkuussa. Tiedustelut: Tuula Heikura, puh. 050 433 2402 tai Anne Rautajoki, puh. 0440 300030.

Höljäkkä Areenalla on kesäisin myös vierailuesityksiä. Useana kesänä Maarianvaaran kesäteatteri on esittänyt Höljäkässä kokoillan näytelmän osana jokakesäistä teatterikiertuettaan.

Kesäteatterin esityspaikka on vuonna 2012 valmistunut Höljäkkä Areena (Höljäkäntie 82, 75990 Höljäkkä), jossa on katettu ja esteetön nouseva katsomo, selkänojalliset penkit ja hyvä kuuluvuus sekä korkeatasoinen ääni- ja tehostemaailma. Puffetti väliajalla ja myös ennen esitystä.


Kuljetuspalvelut ja taksi

Katuri (entinen Kyytipoika) kuljettaa kylillä ja taajamassa. Katuri on kaikille avoin, esteetön ja kutsuohjattu reittiliikenne, joka ajetaan tilausten perusteella kotiovelta kotiovelle tai sovitusta paikasta. Katuri liikennöi haja-asutusalueilta taajamaan 2-3 kertaa viikossa ja taajama-alueella joka päivä. Kuljetus on tarkoitettu kaikenikäisille. Autoissa on invavarustus. Taksat ja lähempi kuvaus löytyvät yllämainitusta osoitteesta. Katuri on 1.8.2019 alkaen maksuton yli 75-vuotiaille ja alle 12-vuotiaille; maksuttomuus kattaa kaksi yhdensuuntaista matkaa päivässä.

Lähin taksi on Nurmeksessa.


Majoitus

Koivurinteen Erä Pohjois-Höljäkässä tarjoaa ruoka- ja majoituspalveluja. Eräkartanossa on majoituskäyttöön 13 huonetta, joissa on majoitustilaa noin 25 henkilölle. Yhteydenotot: Koivurinteen Erä, Mauri Piironen, puh. 0400 498 953.


Kirjastoauto

Kirjastoauto käy Höljäkässä torstaisin parillisina viikkoina klo 17.45-18.15 ja pysähtyy aseman parkkipaikalla. Vuoden 2022 alussa alkoi liikennöidä uusi kirjastoauto Ilona.

Kirjastoauto palvelee myös siten, että se tuo kirjastosta tilatut kirjat vastaanottajalle. Jos ei itse pääse kirjastoautolle, kirjojen noutajaksi voi valtuuttaa esim. naapurin. Yhteydenotot kirjastoauton kuljettajaan: Pertti Tolvanen, puh. 040 104 5110. Lainan voi uusia myös puhelimitse.


Kirjastoauto Ilona käy Höljäkässä
torstaisin parillisina viikkoina.
Kuva 2022 Leena Eskelinen


Uimaranta

Yleinen uimaranta Pienen Everikinlammen (Pysäkkilammen) rannalla Konnantien varrella.

Picture 1
Uimaranta kesän 2021 kunnostuksen jälkeen. Kuva © Peter Laursen


Mattolaituri

Matonpesulaituri Pienen Everikinlammen (Pysäkkilammen) rannalla Konnantien varrella.

Picture 1
Kuva Peter Laursen


Venevalkama

Kylän venevalkama sijaitsee Arolantien päässä (haarautuu Konnantieltä) Pielisen rannalla.

Picture 1
Kuva Peter Laursen


Rantakolo-grillikatos

Kylän venevalkaman yhteydessä (Arolantien päässä Pielisen rannalla) on kaikkien retkeilijöiden käyttöön tarkoitettu grillikatos. Grillikatos on osa retkeilyreittihanketta, jonka ensimmäinen kohde oli v. 2006 valmistunut Konnankolo-laavu Konnanvaaran laella.


Grillikatos venevalkaman rannassa
Kuva © Marja Eskelinen


Konnankolo-laavu

Konnanvaaran laella on kaikkien yhteisessä käytössä oleva laavu. Laavupaikalta avautuu hieno maisema Pieliselle kaikkina vuodenaikoina. Laavulla on nuotiopaikka ja kuivakäymälä. Polku pidetään auki myös talvisin.

Picture 1
Kuva © Marja Eskelinen


Jurttivaaran kota

Jurttivaaran laelle on kunnostettu kota retkeilykäyttöön. Jurttivaaralta avautuu upea maisema Pieliselle.

Jurttivaaran kota
V. 2014 Jurttivaaran laelle valmistunut kota
Kuva © 2014 Liisa Hautala


Kokoukset, perhejuhlat

Nuorisoseurantaloa vuokrataan perhejuhliin ja kokouksiin. Salissa on tilaa noin 130 hengelle. Talolla on kahvi- ja ruoka-astiasto, jota voi vuokrata myös talon ulkopuolella järjestettäviin yksityistilaisuuksiin. Yhteydenotot Jaakko Korhonen, puh. (0400) 578086.

Höljäkkäläiset yhdistykset voivat käyttää Höljäkän asemarakennusta kokousten pitämiseen.

Höljäkän Erän omistamaa Tammakorven metsästysmajaa Uurontien varrella voivat kyläläiset sopimuksen mukaan käyttää kokouksiin tai tilaisuuksien järjestämiseen. Yhteydenotot: Esa Kortelainen, puh. 0400 576097.

Eräkartanon tiloja Pohjois-Höljäkässä voi vuokrata erilaisiin tilaisuuksiin kuten perhejuhliin ja kokouksiin. Eräkartanossa on juhlasali 90 henkilölle ja 13 huonetta, joissa on majoitustilaa noin 25 henkilölle. Eräkartano tarjoaa myös ruokailupalveluja sekä omissa tiloissaan että talon ulkopuolelle. Yhteydenotot: Koivurinteen Erä, Mauri Piironen, puh. 0400 498 953.


Maataloustuotteita ja palveluja

Maunolan tila tuottaa luonnonmukaisesti kasvatettua viljaa, luomulihaa, polttopuita ym. Yhteydenotot: Ann-Christine Jääskeläinen, puh. (040) 747 3636 tai Jere Jääskeläinen, puh. (0400) 574 488. Luomulihan tilaus myös netin kautta.


Suunnistuskartat


Kaivinkone- ja maansiirtotyöt


Sahaustyöt


Rakennustyöt


Puutavaran kuljetus ja hakkuu


Lumen auraus


Höljäkän hautausmaa

Höljäkän hautausmaa kuuluu Nurmeksen evankelisluterilaisen seurakunnan hautaustoimen alaisuuteen. Hautaustoimi vastaa hautasmaiden puisto- ja viheralueiden rakentamisesta sekä rakennusten ja muun kiinteän ja irtaimen omaisuuden hoidosta ja kunnossapidosta. Yhteyshenkilö: seurakuntapuutarhuri Ahti Kortelainen, puh. 0500 451600.

Höljäkän hautausmaatoimikunta on yksi Nurmeksen ev.lut. seurakunnan toimikunnista, jonka tarkoituksena on toimia väylänä kyläläisten ja seurakunnan välillä. Käytännössä seurakunta järjestää muutaman vuoden välein katselmuksen hautausmaalla, jolloin tarkkaillaan rakenteiden kuntoa, hautausmaan hoitoa ym. Palautetta voi antaa joko hautausmaatoimikunnalle tai suoraan seurakuntaan seurakuntapuutarhurille. Höljäkän hautausmaatoimikuntaan kuuluvat kaudella 2019-2022 Päivi Eskelinen-Hiltunen puh. 050 5343456, Jaakko Korhonen, puh. 0400 578086 ja Ella Kärki, puh. 040 5103289, kokoonkutsujana Jaakko Korhonen.