Höljäkkä ennen ja nyt


(Päivitetty 17.4.2016)

Höljäkän ensimmäiset talot rakennettiin Pielisen rannalle 1600-luvun alussa. Ihmiset liikkuivat tuolloin paljon vesitse kesällä veneellä ja talvella hevosilla. Kylän varhaishistoriasta mainittakoon, että Höljäkässä on ollut kivikautista asutusta jo kampakeraamisella kaudella. Tästä osoituksena ovat mm. Suomalanniemen löydöt. Vanhoja asuinpaikkoja ovat Pielisen rannalla sijaitsevat Suomala ja Pyyjoki.

Photo of Suomala
Suomala

Photo of Pyyjoki
Pyyjoki
Kuva 2007 Peter Laursen

Mistä nimi Höljäkkä? Höljäkkä-nimen tarkkaa alkuperää ei tiedetä, mutta sen arvellaan syntyneen väljästä vesialueesta Retusaaren ja mantereen välillä. Toisen käsityksen mukaan kylällä olisi aikoinaan asunut Höljäkkä-niminen kansanparantaja.

Jos olet joskus puheikkain aidon höljäkkäläisen kanssa, niin ole tarkkana, puhuuko hän Höljäkkään vai Höljäkälle menosta. Jos höljäkkäläinen menee Höljäkkään, niin silloin hän on menossa kylälle. Jos taas Höljäkälle, niin silloin ollaan menossa Pieliselle.

Höljäkkäläiset ovat perinteisesti saaneet elantonsa maa- ja metsätaloudesta. Toimivia maa- ja karjatiloja on kuitenkin enää kaksi. Höljäkässä maatalouksien lukumäärä ja maidontuotanto supistuivat 1950-luvun huippuajoista 1980-luvulle tultaessa voimakkaammin kuin Nurmeksen Osuusmeijerin alueella muutoin. Metsätalous on edelleen merkittävä elinkeino, joka työllistää useita kyläläisiä mm. puutavaran kuljetuksen kautta. Kylän tärkein yksittäinen työnantaja on kyllästyspalveluita tarjoava Iivari Mononen Oy. Kyllästämö on toiminut Höljäkässä vuodesta 1958 lähtien.

Vuonna 2001 laadittu kyläsuunnitelma antaa lisätietoa Höljäkän historiasta, nykypäivästä ja tulevaisuudennäkymistä. Kyläsuunnitelmassa on useita kuvia, niin maisemakuvia kuin kuvia kiinnostavista rakennuksista.

Vuonna 2012 ilmestynyt Reijo Rautajoen toimittama kyläkirja Höljäkkä tositarkoituksella (Nurmes: Punamusta 2012) sisältää kuvauksia Höljäkästä ja sen elämänmenosta 1900-luvun alkupuolelta eteenpäin.

Onni Meriläinen teki mittavan työn 1990-luvulla maalaamalla Höljäkän talot. Ne ovat pysyvästi esillä Nurmeksessa Hyvärilän kurssikeskuksen Höljäkkä-salissa.