Sijainti


(Päivitetty 2.12.2018)

Höljäkkä sijaitsee Pielisen itärannalla Nurmeksen ja Lieksan rajalla noin 20 km Nurmeksen kaupungin keskustasta Lieksaan päin. Höljäkässä on noin 130 vakinaista asukasta, mutta kesäisin asukasmäärä vähintäänkin kaksinkertaistuu.

Kylän keskusta on Höljäkän rautatieaseman tuntumassa, jossa sijaitsevat nuorisoseurantalo, ulkoilmateatteri Höljäkkä Areena, uimaranta, urheilukenttä, puupylväiden tuitantoon erikoistunut, kansainvälistä vientiä harjoittava teollisuuslaitos Scanpole Oy (aiempi Höljäkän kyllästämö) sekä Höljäkän-Porosaaren hautausmaa.

Muutoin kylä jakaantuu Pielisen rannalla sijaitsevaan Etelä-Höljäkkään sekä kantatie 73 molemmin puolin sijaitsevaan Pohjois-Höljäkkään. Maisemallisesti Höljäkän kylä on tyypillistä itäsuomalaista haja-asutusta, lukuunottamatta 1900-luvun alussa Joensuu-Kontiomäki-radan rakentamisen aikaan syntynyttä keskustaajamaa. Kylän korkein kohta on Jurttivaara, jonka laelta avautuu näkymä Pieliselle. Kylällä on useita kilometrejä Pielisen rantaviivaa.

Höljäkkään pääsee Lieksa-Nurmes-tieltä (kantatie 73), josta on kylän keskustaan kaksi yhdystietä. Nurmeksesta tultaessa Höljäkän risteys on noin 15 km päässä kaupungin keskustasta etelään ja Lieksasta tultaessa noin 35 km päässä Lieksan keskustasta pohjoiseen. Höljäkän sijainti käy ilmi allaolevasta kartasta.

Höljäkkään on mahdollista tulla myös junalla tai linja-autolla. Parhaan kulkuyhteyden löytämiseksi kannattaa tutkia sekä suorat junayhteydet että linja-autoyhteydet Pielisen molemmin puolin (Lieksan ja Juuan kautta). Lähimmät lentokentät ovat Joensuussa ja Kuopiossa.View from Jurttivaara
Keväinen näkymä Jurttivaaralta Pieliselle